Kun hän ilmestyy

Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Joh.21:4.

Jeesus tulee toisinaan meidän luoksemme niin hiljaa ja vaivihkaa, että emme huomaa häntä. Hän vaikuttaa, hän puhuu, hän kutsuu - joskus nuhteleekin - ja me menemme tilanteen ohi. Tajuamme ehkä aikojen päästä, että Pyhä Henki oli läsnä ja puhui.

Olemme oppineet näkemään Jeesuksen kuvissa. Jeesuksen hahmo vaihtelee jonkin verran, mutta on yleisesti ottaen tunnistettava eri taiteilijoiden käsialasta. Jos hänen hahmonsa ei tule meitä vastaan kadulla, emme tunnista häntä. Jos hänen hahmonsa tulee joskus yllättävästi vastaan, ajattelemme heti, että on kyse lavastuksesta. "Kuvataanko täällä elokuvaa?"

Todellakin: Jeesus ei ole meille enää maanpäällinen ihminen, vaan hänen todellisuutensa on sisäistä laatua. Pyhä Henki edustaa häntä ja puhuu meille Jeesuksen antamia sanoja. Silti hänen läsnäolonsa ja vaikutuksensa voi olla ilmeinen ja hänen sanansa kirkkaat.

Jos meillä on vaikeuksia tunnistaa häntä, voimme tarkkailla merkkejä: Tekeekö hän jotakin hyvää meille? Ruokkiiko hän meitä? Onko meillä ongelma, johon hän antaa vastauksen? - Jos luemme Johanneksen kuvausta tuosta kohtauksesta Tiberiaan järven rannalla, huomaamme juuri niitä tyypillisiä piirteitä, joita Jeesuksen persoonaan ja hänen kohtaamiseensa aina liittyy.

Ensiksi hän neuvoo opetuslapsia, miten hekin voivat saada kalaa. Sitten kun he ovat päässeet rantaan, hän kutsuu heitä syömään. Opetuslapset ilmeisesti kursailevat, sillä Johannes kertoo: Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Joh.21:13. Huomaamme siis, että Jeesus joutuu tekemään vähän kaiken: hoitamaan kalastuksen, valmistamaan ruuan ja tarjoilemaan sen - siis viemään heille käteen tai jopa suoraan suuhun, kun eivät osaa itse ottaa. Näin Jumala toimii.

Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt, koska se oli ihmisen turmeltuneen luonnon vuoksi voimaton. Syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa syntisten ihmisten kaltaisena. Näin hän tuomitsi ihmisessä ihmisten synnin, jotta meissä, jotka elämme Hengen emmekä lihamme mukaista elämää, toteutuisi lain vaatima vanhurskaus. Room.8:3-4.

Jeesus tuli hoitamaan ihmisen täydellisen avuttomuuden ja tekemään meidän puolestamme asioita, joihin emme itse pysty, joita emme itse jaksa tai viitsi, joita emme itse huomaa, kun kerran olemme niin tolloja...

Monta kertaa osaamme vain rikkoa, pilata hyviä asioita, olla häiriöksi. Mutta Jeesus haluaa ilmestyä ja sovitella riitoja, korjata rikki mennyttä, rauhoittaa levottomia sieluja. Kun hän ilmestyy, tapahtuu hyviä asioita. Turhautumisen tilalle tulee huojentunut ja helpottunut olo. Nälkäinen saa syödä, janoiset juoda. Harhaileva sielu saa suuntaviivat elämälleen. Armoksi sitä kutsutaan.

Hänen täyteydestään me kaikki olemme saaneet, armoa armon lisäksi. Joh.1:16.

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Itsehoidon musta vyö

Sinettisormus työn alla