Uskon siemenet

Vielä Jeesus sanoi: "Mihin vertaisimme Jumalan valtakuntaa? Millä vertauksella kuvaisimme sitä? Se on kuin sinapinsiemen. Kun sinapinsiemen kylvetään maahan, se on pienin kaikista maailman siemenistä, mutta sen taimi nousee maasta ja kasvaa kaikista puutarhan kasveista suurimmaksi. Se tekee niin suuria oksia, että taivaan linnut voivat pesiä sen varjossa." Mark.4:30-32.

Kuuluisa korealainen saarnamies Yonggi Cho halusi kerran esitellä seurakuntalaisilleen, minkälainen sinapinsiemen on. Hän asetti siemeniä näytteille ja pyysi seurakuntalaisia tulemaan katsomaan niitä läheltä. Jonossa oli myös likinäköinen vanha nainen, joka kumartui katsomaan, mitä siinä paperinpalan päällä nyt sitten oikein oli. Hänen puuskuttava hengityksensä sai kuitenkin siemenet lentämään pitkin salia ja hänen jälkeensä ihmiset eivät nähneet niistä enää jälkeäkään.

Suomalaisista kasveista ehkä rypsi (tai rapsi) muistuttaa eniten sinappia. Niiden pienet pyöreät siemenet ovat monille tuttuja. Niiden seulomiseksi tarvitaan hyvin tiheä seula. Jos niitä asettaa pöydälle, ne vierivät joka suuntaan. Pieni tärähdys pöydän reunaan ja niitä saa etsiä lattialta.

Kun Jeesus puhui sinapinsiemenistä uskon vertauskuvana, hän tarkoitti, että uskossa ei ratkaise koko ja määrä, vaan laatu. Siemeneen on kätkettynä elämä, jonka Jumala on luonut. Jos meidän uskomme on kuollutta, se ei idä eikä siitä ole mitään hyötyä. Ihminen ei omasta voimastaan saa aikaan elämää. Jumala on kaiken tosi elämän takana ja hän voi pakata sen pieneen ja mitättömään siemeneen.

Uskokin on parhaimmillaan pientä ja mitätöntä, melkein silmälle näkymätöntä, mutta aito usko on silti voimallista ja voi kasvaa näkyviin mittoihin. Uskon varassa voimme rakentaa elämää, joka näkyy ja kuuluu. Voimme jättää jäljen tähän maailmaan, elämäntyön, jolla on pysyvää merkitystä. Sellainen elämä myös moninkertaistuu, siis luo uusia siemeniä.

Ratkaisevaa on, että se usko on Jeesuksen uskoa, hänen synnyttämäänsä, hänen siunaamaansa, hänen varassaan elävää ja toimivaa uskoa. Raamattu määrittelee elävän uskon näin: Usko, jonka Jeesus antaa... Ap.t.3:16. Usko siis lahjoitetaan meille uudestisyntymisessä. Kun meillä on aito ja elävä usko, se kasvaa ja tuottaa uskon hedelmää. Uskosta tulee ihmeitä tekevää uskoa, kun se saa kasvaa Jumalan tarkoittamalla tavalla, esteettä ja Pyhän Hengen täyteydessä.

Tähän saamme tänäänkin kurottaa. Jos tunnemmekin itsemme pieniksi ja mitättömiksi, sen ei saa antaa häiritä - tiedämme voivamme kasvaa uskossa, mennä eteenpäin. Tiedämme voivamme tehdä Jumalan tekoja uskon kautta, kun Pyhä Henki meitä auttaa. Kaikki elämä tulee Jumalalta ja elämä pyrkii toteuttamaan Jumalan suunnitelmia. Annetaan elämälle mahdollisuus, annetaan uskon toimia kauttamme - jätetään itsemme Jumalan käyttöön.

Ja niitä, jotka uskovat, seuraavat nämä tunnusmerkit: Minun nimissäni he ajavat pois pahoja henkiä. He puhuvat vierailla kielillä. He tarttuvat käsin käärmeisiin, ja vaikka he juovat tappavaa myrkkyä, se ei vahingoita heitä. He panevat kätensä sairaiden päälle, ja nämä paranevat." Mark.16:17-18.

Luetuimmat nyt:

Uskon rituaalit

Pahan vai hyvän vallassa?

Lakanatesti