Otti ohraleipä

Herra sanoi Gideonille: "Väkeä on vieläkin liikaa. Vie miehesi veden äärelle, niin minä erottelen heidät siellä. Minä sanon sinulle, ketkä sinun on otettava mukaasi ja keitä et saa ottaa." Gideon vei väkensä veden äärelle, ja Herra sanoi hänelle: "Erota kaikki ne, jotka latkivat vettä kielellään niin kuin koirat, niistä, jotka laskeutuvat polvilleen juomaan." Tuom.7:4-5.

Gideon taisteli midianilaisia vastaan ja joutui vähentämään sotajoukkonsa 300 mieheen, jotta Jumala saisi kunnian voitosta. Hän vei miehensä veden ääreen ja erotteli siellä sotilaansa. Ratkaiseva asia oli, miten kukin sammutti janonsa. Raamatunkäännöksestä riippuu, miten valinnan logiikka menee. Huomasin, että käännökset ovat erilaisia ja alkutekstikin taitaa olla monitulkintainen. Olen joskus kirjoittanut aiheesta ja tehnyt tulkintani, mutta en oikeasti tiedä, mikä olisi luotettava näkemys. Enkä tiedä sitäkään, olisiko sillä mitään ratkaisevaa merkitystä.

Mutta kun Gideon sitten vie 300 miestään taisteluun, se tapahtuu keskellä yötä. Miehillä on mukanaan ruukut ja niissä sisällä soihtu. Kun ruukut rikottiin, soihdut nostettiin valaisemaan yötä. Vertaus hengellisestä sodankäynnistä on tässä kohtaa aika selvä: evankeliumin valoa - Jumalan sanan kirkasta valoa yleensäkin - käytetään vihollisen voimien karkottamiseen. Midianilaisten leirissä syntyy pakokauhu, kun joka puolella ympärillä näyttää olevan Israelin joukkoja. Nukkuva vihollinen herätettiin puhaltamalla torviin. Torviin puhaltaminen tarkoittaa, että meidänkin tulee saada ihmiset hereille synnin unesta ensin - sitten vasta paha irrottaa heistä otteensa. Tarvitaan herätystä, joka saadaan aikaan parannussaarnalla. Joskus karkotamme tällä ihmiset niin että he eivät halua olla kanssamme missään tekemisissä. Mutta tarkoitus ei ole karkottaa ihmisiä, vaan ajaa pimeyden henkivallat pois ja murtaa synnin valta, joka pitää ihmisiä otteessaan. Midianilaiset sortivat ihmisiä ja orjuuttivat heitä. Samaa tekee sielunvihollinen joukkoineen. Voitto on siis saatava henkivalloista. Se tapahtuu, kun evankeliumia voimallisesti julistetaan.

Ennen kuin Gideon hyökkäsi vihollisen kimpuun, hän kävi vakoilemassa midianilaisten tunnelmia. Hän sai kuulla, millaista unta heidän keskellään kerrottiin.

Kun Gideon pääsi lähelle vartiota, muuan mies oli juuri kertomassa toverilleen untaan. Mies sanoi: "Näin unta, että ohraleipä vieri leiriimme ja törmäsi telttaan. Teltta kaatui ja lysähti kasaan." Tuom.7:13.

Tästä juontuu suomen kieleen sanonta "otti ohraleipä". Se on täydellisen tappion kuvaus. Tässäkin kohtaa vertaus on ymmärrettävissä: evankeliumi on myös leipä. Jeesus sanoi itsestään: Minä olen elämän leipä. Joh.6:48. Kun tätä leipää jaetaan, vihollinen kärsii tappion. Vihollinen ei voi majoittua elämäämme eikä tehdä pesää keskelle kotiamme, jos elämän leipä kaataa sen asumukset kumoon ja tekee tyhjäsi sen yritykset majoittua reviirillemme.

Kuva Himsan Pixabaystä
Emme siis voita pimeyden joukkoja millään luonnollisilla aseilla, emme älyllisellä väittelyllä, emme lahjoillamme, emme miekalla emmekä varsinaisesti millään joukkovoimallakaan. Voitamme vihollisen saarnaamalla Jumalan sanaa, julistamalla evankeliumia, korottamalla Jeesuksen Herraksi ja Kuninkaaksi! Teemme työtä rukoilemalla ja etsien johdatusta.

Herätämme kansan, annamme evankeliumin valon loistaa, ruokimme ihmiset Jumalan sanalla. Oletko sinä valmis seulontaan? Jumala vie sinut veden ääreen ja tekee huomioita sinun tavastasi juoda. Arvostatko elävää vettä? Ammennatko hänen lähteestään? Luotatko omaan voimaan vai Jumalan voimaan? Oletko nöyrä ja käyttökelpoinen?

Tiedämme, että Jumala voi tehdä sinusta käyttökelpoisen ja lähettää maailman yöhön. Ota mukaasi pasuuna äläkä unohda soihtua. Ota mukaasi elämän leipää. Näillä aseilla voit kukistaa vihollisen ja vapauttaa sorrettuja sortajan käsistä.

Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita. Joh.8:36.

Luetuimmat nyt:

Helmiä sioille

Kristus teidän keskellänne

Uskon hengessä