Kristus teidän keskellänne

Hän on tahtonut antaa heille tiedoksi, miten häikäisevän kirkas on tämä kaikille kansoille ilmaistava salaisuus: Kristus teidän keskellänne, kirkkauden toivo. Kol.1:27.

Tämä on sisällytetty KR92-käännöksessä otsikon "Apostoli palvelee kirkkoa" alle. Ja kyllähän siinä on kirkosta kysymys, jos kirkolla tarkoitetaan Kristuksen ruumista, uudestisyntyneiden uskovien kokonaisuutta, uuden liiton kansaa ja Jumalan seurakuntaa.

Jumalan sana antaa meille ohjeet, miten voimme parhaiten toteuttaa kutsumustamme julistaa Kristuksen kirkauden evankeliumia ja monet uskonsuunnat ovatkin ottaneet tavoitteekseen olla 'raamatullisia' eli noudattaa Uuden testamentin oppia ja käytäntöjä, joita alkuseurakunta parhaiten havainnollistaa.

Vanhan liiton aikaankin oli olemassa malleja, miten jokin asia piti hoitaa. Ilmestysmaja ja siellä tapahtuva uskonharjoitus oli suuntaa antavaa ja toimi esimerkkinä pitkälle eteenpäin. Nyt uuden liiton aikaan sen merkitys on muuttunut enemmän vertauskuvalliseksi. On huolella osattava erottaa vanha ja uusi liitto toisistaan, jotta emme toteuta vanhentuneita malleja. On esimerkiksi syytä ymmärtää, että emme rakenna ulkonaisia temppeleitä Jumalan hengen ilmestymistä varten, vaan rakennamme temppeliä, joka on itse kunkin sydämessä ja kollektiivisella tavalla se on seurakunnan yhteinen sielu - Kristus teidän keskellänne.

Kuva Gerd Altmann Pixabaystä
Jo Vanhan testamentin aikaan tapahtui poikkeamista annetuista malleista. Ensimmäinen poikkeama oli Kainin uhri, joka ei ollut annetun mallin mukainen niin kuin Abelin uhri. Koko Raamattu on kuin historiaa siitä, miten ihmiset ovat onnistuneet keksimään omia mutkia Jumalan antamiin malleihin. Muistamme kuinka Aaron teki kullasta vasikan. Muistamme, kuinka Daavidin väki ja myöhemmin filistealaiset laittoivat Jumalan arkun vaunuihin, joita lehmät vetivät, vaikka liiton arkkua piti pappien kantaa olkapäillä. Jopa Daavidin oli vaikea kylmiltään noudattaa tarkasti ohjeita. Hän kuitenkin oppi virheistään.

Opimmeko me virheistämme? Jos olemme epävarmoja, on aina turvallista palata alkuperäiseen ja koettaa siivota se alkuperäinen esiin erilaisen uskonnollisen rihkaman alta. Pitää vain varoa, ettemme palaa lakiin. Tai jos palaamme, tutkimme, onko kyseessä Kristuksen laki. Olen huomannut, että esim. kymmentä käskyä ei ole syytä vesittää, vaan pyrkiä noudattamaan tarkasti, mutta evankeliumin hengessä. Kun evankeliumi johtaa meitä eteenpäin, emme lannistu töppäyksistämme. Saamme tilaisuuden olla Daavidin kaltaisia - ihmisiä, jotka oppivat virheistään. Ja samalla ihmisiä, jotka arvostavat evankeliumia yli kaiken, armoa yli lain, Kristuksen sovitustyötä yli kaiken viisauden. Sillä tavalla kiinnymme häneen, mikä on kaiken kestävän uskon edellytys.

Niinpä, kun haluamme, että Kristuksen elämä meidän kauttamme edes jotenkin näkyy, nostamme hänet kuninkaana olkapäällemme. Liitonarkkua kannettiin kuin Salomon kantotuoliakin. Kun nostamme Jeesuksen nimen huulillemme, nostamme kuninkaamme näkyviin. Kun annamme hänelle kunnian, korotamme hänet kuninkaan istuimelle ja tuomme esiin hänen valtaansa. Kun julistamme evankeliumin sanaa, annamme Jeesukselle äänen. Kun armahdamme väärintekijöitä, käännämme Herran kasvot heitä kohti. Kun otamme syntiset armon osallisuuteen, saamme kokea, kuinka Jeesus itse on läsnä.

Paavali oli ymmärtänyt jotain tärkeää, kun hän lupasi käydä tervehtimässä Rooman kristittyjä. Hän tiesi, että hän voisi välittää Herran Jeesuksen sydämeltä heille voimallista siunausta ja Jeesuksen tuntemisen elämää - Kristuksen kirkkauden toivoa:

Tiedän, että tullessani luoksenne tuon mukanani Kristuksen täyden siunauksen. Room.15:29.

Sinäkin voit olla siunauksen välittäjä, Kristuksen pappi. Sinun kauttasi Herran hengen läsnäolo voi koskettaa muita. Et välttämättä voi sitä mitata eikä se välttämättä tule erityisemmin huomatuksi, mutta se on silti totta. Kristus asuu sinussa ja kun tapaat ihmisiä ja muita uskovia, voit antaa hengen liekin loistaa, kun annat suusi tuottaa esiin eläviä sanoja. Sinun siunauksesi siihen hetkeen voi olla evankeliumin sana huulillasi tai jokin hyvä teko. Siinä toteutuu voimallinen tosiasia: Kristus teidän keskellänne, kirkkauden toivo.

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Itsehoidon musta vyö

Sinettisormus työn alla