Kulttuurivaikutteita

Jerobeam, joka nousi valtaan Israelin kymmenen heimon keskeltä Salomon kuoleman jälkeen, pelkäsi oman asemansa menettämistä. Kuningas mietti tätä ja teetti sitten kaksi kultaista sonnipatsasta. Hän sanoi kansalleen: "Turha teidän on käydä Jerusalemissa saakka. Tässä, Israel, on Jumalasi, joka toi sinut Egyptin maasta!" Hän sijoitti toisen sonnin Beteliin ja toisen Daniin. 1.Kun.12:28-29.

Jerobeam oli oleskellut Egyptissä ja ilmeisesti omaksunut siellä idean Apis-jumalan palvonnasta. Tämä kultti oli tarttunut myös israelilaisiin ja se putkahti ilmoille kohta erämaavaelluksen alettua Aaronin tekemän sonnin muodossa.

Tällaisia epäjumalia voi olla meilläkin. Ne tulevat mukaan huomaamatta. Olemme kasvaneet niihin kiinni. Muistan takavuosilta erään intialaisen miehen, joka oli kääntynyt kristityksi. Hän oli saarnamies ja evankelioimisjärjestön johtaja. Etäältä katsoen hän oli hurskas Jumalan mies. Hän oli kuitenkin kasvanut intialaisen kastijärjestelmän keskellä ja oli itse ylempää kastia. Niinpä hän ei jaksanut kohdella aina alaisiaan hyvin, vaan antoi näille pienestäkin aiheesta potkut. Hänen oli vaikea kohdella ihmisiä tasa-arvoisesti. Hän saattoi kohdella ihmisiä kuin koiria. En tiedä, ymmärsikö hän, kuinka räikeässä ristiriidassa tämä oli kristillisen uskon kanssa.

Nykyäänkin voi jokin epäjumala tulla mukaan niin kuin Raakelin kotijumalat satulalaukussa. Mutta Raakel oli pannut jumalankuvat kamelin satulasäkkiin ja istui niiden päällä. 1.Moos.31:34. Ne ovat matkassa mukana, mutta edes lähimmät perheen jäsenet eivät aina tiedosta niiden olemassaoloa.

Voidaan kysyä, tiedostaako seurakunta nykyään, kuinka syvälle olemme sukeltaneet kaupallisuuden valtavirtaan. Mammona on mukana satulalaukussa, missä sitä toisinaan piilotellaan. Jos se otetaan esiin, sitä pidetään viattomana asiana, jopa hyvänä. Niinpä se välillä nostetaan esiin ihan kaikkien näkyville, eihän seurakunta pyöri ilman rahaa.

Niin Jaakob sanoi perheelleen ja muulle väelleen: "Hylätkää vieraat jumalat, joita teillä on, puhdistautukaa ja vaihtakaa vaatteenne, niin lähdemme Beteliin. Minä rakennan sinne alttarin Jumalalle, joka kuuli minua ahdinkoni hetkellä ja oli matkallani minun kanssani." He luovuttivat Jaakobille kaikki hallussaan olevat jumalankuvat sekä renkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja Jaakob kätki ne maahan Sikemin luona kasvavan suuren puun alle. 1.Moos.35:2-4.

Onneksi me saamme aika ajoin sellaisen armon, että voimme tehdä parannusta ja rakentaa alttarin tosi Jumalalle ja epäjumalat hyläten uudistua uskossamme ja mennä eteenpäin hengellisen kasvun ja kutsumuksemme toteuttamisen tiellä. Se on kuin kevät, joka sulattaa jään.

Rohkaisen siis sinuakin palvelemaan Jumalaa, Herraa Jeesusta, joka on kuullut sinua ahdinkosi hetkellä ja kulkenut sinun vierelläsi koko matkan ajan. Itse kunkin voi olla silloin tällöin tarpeen punnita, mikä elämässä jarruttaa hengellistä kasvua, mikä edesauttaa sitä. Hyvät valinnat ovat jokaisen ulottuvilla. Voimme mennä eteenpäin sanan opastamina, Pyhän Hengen antaman innoituksen siivittäminä ja uudistua, puhdistua ja vapautua asioista, jotka ovat vain hidasteita ja painolasteja.

Herra meitä siinä auttakoon!

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Jos Herra suo

Risti - uskon voima