Vanha ja Uusi liitto

Vanhan liiton jumalanpalvelus perustui lakiin, uuden liiton uskoon. Vanhassa liitossa laki kirjoitettiin kivitauluihin, uudessa liitossa Jumalan sana kirjoitetaan sydämen tauluun. Laki sisälsi ehdottomia sääntöjä, käskyjä ja kieltoja, joissa oli vaativa ja kylmä sävy. Laki herätti pelkoa, sillä tottelemattomuus johti tuomioon. Uudessa liitossa ohjeita jakaa Pyhä Henki, joka puhuu lempeästi, rohkaisten ja innoittaen. Pyhä Henki ei pakota eikä uhkaile. Hengen kuuliaisuus syntyy rakkaudesta Herraan eikä pelosta.

Kun ihminen on herätyksessä, hän yleensä tulee synnintuntoon. Jumalan sana todistaa hänet syntiseksi. Lain tehtävä onkin tehdä ihminen syntiseksi. Sen pidemmälle ei laki voi johdattaa. Laki voi vain syyttää ja tuomita. Laki ei voi pelastaa - Jeesus pelastaa. Evankeliumin sana avaa syntiselle tien ulos umpikujasta. Evankeliumissa on voima pelastaa syntisiä, sillä se todistaa Jeesuksen sovitustyöstä ristillä.

Herätykseen tullut siis pelastuu, kun hän ottaa vastaan Jeesuksen Kristuksen pelastavan armon. Hän uudestisyntyy elävään uskoon. Tässä uskossaan hän ei varsinaisesti tarvitse lakia enää, sillä rakkaus Herraan kantaa häntä. Kiintymys, joka syntyy hänessä Jeesusta kohtaan, saa hänet vaeltamaan uskon mukaan ja elämään hengen mukaista elämää. Henki onkin tärkeä elementti uudessa elämässä.

Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt, koska se oli ihmisen turmeltuneen luonnon vuoksi voimaton. Syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa syntisten ihmisten kaltaisena. Näin hän tuomitsi ihmisessä ihmisten synnin, jotta meissä, jotka elämme Hengen emmekä lihamme mukaista elämää, toteutuisi lain vaatima vanhurskaus. Room.8:3-4.

Meissä asuva Kristuksen henki auttaa meitä elämään hengen mukaista elämää ja vastustamaan lihan pyrkimyksiä. Voimme saada lisäksi erityisen Hengen kasteen, jolloin saamme uusia kykyjä kuten armolahjoja tai erityisen kutsumuksen elämäntyötä varten. Hengen vaikutus on aina yliluonnollista. Näemme kuvan hengen yliluonnollisesta vaikutuksesta, kun Jeesus kävelee veden päällä. Sitten hän kutsuu Pietarin tulemaan veneestä luokseen keskellä myrskyä. Myrsky saa Pietarin pelon valtaan ja hän alkaa vajota. Jeesus ojentaa kätensä ja kannattelee Pietaria, kunnes ohjaa hänet veneeseen.

Pixabay: Public Domain Image
Pietari on kuin synnintunnossa kamppaileva ihminen, joka pelkää hukkuvansa. Laki ei voi rauhoittaa, se lupaa vain tuomiota. Pelastus tulee, kun Jeesus tarttuu Pietarin käteen. Venekin on avuksi. Veneeseen päästyään Pietari on kuin juuri pelastunut ihminen, joka otetaan seurakunnan turvalliseen syliin.

Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. Hengen laki, joka antaa elämän Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, on näet vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Room.8.1-2. 

Haluaisin, että jokainen ymmärtää näitä perustavaa laatua olevia asioita, sillä seurakunnan keskuudessa liikkuu (suuntaukseen katsomatta) aina kirjanoppineita ja lainopettajia, jotka ovat pätevöityneet teologisessa hiustenhalkomisessa ja haluavat kirjoittaa uuden liiton sisällön säännöiksi, käskyiksi ja kielloiksi. Niinpä heidän avullaan pääsemme taas lähtöruutuun - lain alle. He selittävät Paavalin kirjoitukset ja muut Uuden testamentin tekstit niin, että kaikki on laadittu käskyiksi ja kielloiksi ja niitä noudattaen emme siis tarvitse enää Kristusta syntien sovittajana, vaan tarvitsemme hänet ainoastaan keulakuvaksi tälle omavanhurskaalle ja uskonnolliselle pätemiselle, jota he kaikessa ylemmyydessään edustavat.

Kuuntele heitä, niin tiedät, oletko oikeassa seurakunnassa, oletko oikein naimisissa, luetko oikeaa Raamattua, oletko riittävän pyhä, että kelpaat ehtoolliselle, ja onko sinulla hyvä maine vai paha maine.

Omasta puolestani haluan tähdentää: luota evankeliumiin, nojaa armoon, rakasta Jeesusta, kammoa lain alle joutumista ja omavanhurskautta. Näin pääset varmasti eteenpäin.

Kun siis te, rakkaat ystävät, olette ennalta selvillä tästä kaikesta, niin olkaa varuillanne. Älkää antako jumalattomien johtaa itseänne harhaan, niin että putoatte omalta varmalta pohjaltanne. 2.Piet.3:17.

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Itsehoidon musta vyö

Sinettisormus työn alla