Väärinkäsityksiä

Väärinkäsitys syntyy usein vahinkona, täysin tahattomasti. Paavali joutui oikaisemaan korinttilaisten väärinkäsityksiä:

Teenkö ehkä suunnitelmiani oman pääni mukaan? Sanonko: "Kyllä, kyllä", kun tarkoitan: "Ei, ei"? 2.Kor.1:17.

Monet Paavalin tekstit suorastaan kumpuavat väärinkäsitysten maaperästä. Hänellä oli usein tarve selittää epäselvää asiaa ja korjata ihmisten käsityksiä.

Monet vitsit tahtovat elää omaa elämäänsä ja päätyvät loputtoman väärinymmärtämisen kohteiksi. Vitsin kertoja on sitten aivan toivoton typerys tai peräti ilkimys. Tai tapahtuu sellaista kuin eräälle henkilölle: hän kuunteli ystävän huolia tämän vävyehdokkaasta. Toinen eläytyi hänen ongelmaansa ja kertoili, kuinka hänellä itsellään oli sellainen ja sellainen ex-vävy - lastensuojelu ja viranomaiset pyörivät ympärillä. Hän ei kaunistellut kaverin ominaisuuksia. Tarkoitus oli sanoa, että sait nyt millaisen vävyn tahansa, et voi saada huonompaa kuin hän. Tämä sai kuitenkin toisen vain huolestumaan enemmän.

Jotkut myös ottavat henkilökohtaisesti, jos en halua keskustella heidän kanssaan puhelimessa tai messingerissä, whatsappissa tai chatissä. (Salainen numeroni on vain perheenjäsenten tiedossa.) Eihän minulla näissä yhteyksissä ketään henkilöitä vastaan mitään ole, mutta en tykkää ihan joka välineellä kommunikoida. Olen sähköpostin käyttäjä, koska email on yleensä riittävän nopea, mutta samalla riittävän hidas. Olen jo vanha mies, en mikään sähköjänis. Myönnän kyllä, että Jeesus käyttäisi puhelinta, mutta hän ei olekaan mikään sairas ja väsynyt vanhus.

Ja kun nyt vitseistä puhuttiin, niin olen kuullut, että jotkut kannattavat valkoista ylivaltaa, minä en. Minä kannatan sen sijasta hampaattomien vammaisten ylivaltaa...

Entäs tämä:  työnhakuvalmennuksessa minulta kysyttiin, minkälainen työnhakija olet ja millaista tyyppiä edustat? Minä sanoin: Olen E.Virtanen, B.Virtasen serkku... Haastattelijalla oli pokassa pitelemistä ja jos haluat tietää: en saanut yhtään kutsua työhaastatteluun.

Kuva: Teerasuwat Jiratarawat Pixabaystä
Eivät vain viattomat vitsit, vaan monet luonteen heikkoudet voivat katalysoida meidän sosiaalisesta kentästämme esiin erilaista paheksuntaa. Jos esim. lapsi on ADHD eikä pysty keskittymään, muut voivat närkästyä. On selvää, että erityislapset kaipaavat erityiskohtelua. Keskittymisvaikeuksista kärsivät, erityisherkät ja autistiset lapset tarvitsevat ymmärtäviä ja lämminsydämisiä aikuisia, jotka eivät vaadi normisuorituksia.

Olen usein kertonut kärsiväni dissosiaatiohäiriöstä. Ihmiset luulevat, että olen tahallani joissain tilanteissa kylmäkiskoinen ja tunteeton, vaikka sisäinen ihmiseni vain helposti vetäytyy pois näkyvistä. Jotkut ovat tunteneet minut vuosikymmeniä, mutta eivät vieläkään tajua, etten ole aina läsnä. Syviä tunteita kokeva puoleni ei ole olematon, se on vain usein piilossa. Siitä johtuen sosiaalinen elämäni on vähäistä. En ole tätä traumaa itselleni hankkinut, olen joutunut pakosta sen kestämään ja sen kanssa selviämään, kun ei siitä oikein parantuakaan voi. Ja kuten sanoin, olen jo vanha mies, joten: Älä nuhtele vanhaa miestä ankarasti, vaan neuvo häntä kuin omaa isääsi... 1.Tim.5:1.

Joskus kaipaamme sielunhoitoa. Sitten avaudumme ystävälle. Tämä pelästyy, miksi toinen alkoi "puhua ihan kummallisia". Henkisen ja hengellisen tuen sijasta saamme osaksemme vieroksuntaa.

Näitä arkisen elämän ongelmia emme aina voi välttää. Jäämme usein aika avuttomiksi. Sellaista elämä on. Suremme ja kipuilemme aikamme, kunnes toivumme. Joskus menetämme hyvän ystävän. Suru voi jäädä pitkäksi aikaa kaihertamaan. Ihmissuhdetaidoista olisi paljon apua, mutta meikäläistä sosiaalisesti paljon lahjakkaammatkin tulevat aika ajoin väärinymmärretyiksi. Lääkettä voimme löytää Jumalan sanasta. Rokotuskin on olemassa. Mikä se on? Päätämme ajatella myönteisesti, tulkita asioita hyvistä olettamuksista lähtien. Torjumme heti ajatuksen, että toinen sanoi niin tahallaan ja loukatakseen. Tulkitsemme kaiken hyvin päin. Jos emme osaa niin tehdä, kohautamme olkapäitä, annamme anteeksi ja unohdamme asian. Olemme onnistuneet jo melko hyvin, jos emme selitä asiaa niin, että 'hän on paha ihminen'.

Monilla on tässä opettelemista - minullakin. Mutta Jumalan sana neuvoo taitamatonta (Ps.19:7). Pyhä Henki ei oikeastaan koskaan loukkaa, kannattaa seurata hänen ajatuskulkujaan.

Rohkaiskaa mielenne, olkaa lujat, kaikki te, jotka panette toivonne Herraan! Ps.31:25. Olkaa tekin kärsivällisiä ja rohkaiskaa mielenne, sillä Herran tulo on lähellä. Jaak.5:8.

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Itsehoidon musta vyö

Sinettisormus työn alla