Kolminaisuudesta

Olemme oppineet määrittämään Jumalan teologisesti niin että on Isä, Poika ja Pyhä Henki. Nämä ovat keskenään samaa olemusta. Ei ole kolmea eri jumalaa. Jumalan persoonat korostavat kunkin omaa roolia ja tehtävää, mutta Isä ja Poika ovat yhtä ja Pyhä Henki toteuttaa sitä, mitä Isä ja Poika tahtovat. Kukaan näistä kolmesta ei toimi toisistaan riippumattomasti.

Isä oli valtaistuimella taivaassa, kun Poika oli maan päällä suorittamassa Isän antamaa tehtävää. Pojan (eli Jeesuksen) piti sovittaa kansansa synnit ja tuoda uusi liitto vanhan tilalle. Hänen tuli muuttaa lain asema (ei sisältöä) ja asettaa evankeliumi voimaan. Evankeliumi piti saarnata, mutta myös kirjoittaa muistiin. Jeesuksen tuli luoda uusi ihminen (ylösnousemuksessa toteutuva uudeksi luotu ihminen) ja antaa uudelle ihmiselle voimaksi Pyhä Henki.

Niinpä, kun Jumalan Poika istuu nyt valtaistuimella Isän rinnalla, Pyhä Henki toimii maan päällä. Hän ottaa Kristuksen omasta ja antaa meille. Nyt kaikki voima, joka pelastaa syntisiä ihmisiä, lähtee Jumalasta. Vain Jeesus voi uudestisynnyttää ihmisen elävään uskoon. Ihminen voi olla vain välittäjä. Pappina ihminen voi ainoastaan julistaa Jumalan sanaa ja vedota ihmisiin Jumalan puolesta: Antakaa pelastaa itsenne, ettette hukkuisi tämän kieroutuneen sukupolven mukana. Ap.t.2:40. Uskova ihminen toki voi myös siunata pelastusta etsiviä kätten päälle panemisella, jolloin on mahdollista, että Pyhä Henki koskettaa ja Jumalan voima virtaa siunattavan sydämeen.

Ihminen ei luo hengellistä elämää - vain Jumala voi sen tehdä. Jeesus Kristus antaa syntejä anteeksi, ei kukaan muu. Jeesus Kristus ainoastaan voi ottaa meidät kasteessa hyvän omantunnon liittoon. Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella, ei kukaan muu. Jeesus lähettää palvelijoitaan saarnaamaan ja todistamaan, puhumaan evankeliumia kansalle - ei kukaan muu voi lähettää, ei ihminen, ei kirkko, ei herätysliike eikä lähetysseura (pohjimmiltaan).

Kuva Gerd Altmann Pixabaystä
Kun sairaita paranee rukouksen kautta, ei kukaan muu paranna kuin Jeesus itse. Voimme tietysti sanoa, että taivaan Isä paransi tai Pyhä Henki paransi - sehän on sama asia. Mutta koska kaikki perustuu sovitukseen ja evankeliumin voimaan, annamme ensiksi kunnian Kristukselle.

Niilo Ylivainion herätykselle oli tyypillistä (varsinkin alkuaikoina), että Niilo aina muistutti, että hän ei paranna ketään - Pyhä Henki parantaa. Koska Pyhä Henki edustaa Jumalan koko täyteyttä maan päällä, meidän tulisi luovuttaa johtajuus seurakunnassa hänelle. Kun Pyhä Henki saa suunnitella, järjestää ja johtaa kaikkea, silloin toteutuu uuden liiton seurakunnan tunnuslause: "Jeesus on Herra".

Antakaamme tämä johtoasema siis Pyhälle Hengelle. Kun osallistumme hengellisiin tilaisuuksiin, menkäämme sinne siinä rukouksen hengessä, että sanomme: "Tule Pyhä Henki. Sinä saat johtaa. Annamme tämän tilaisuuden sinun käsiisi. Käytä sinä niitä ihmisiä, joita voit käyttää. Innoita sinä meitä, että armolahjat voivat toimia ja Jumalan sana saa tulla eläväksi keskellämme. Tule Pyhä Henki, tuo Kristuksen täydellinen siunaus mukanasi. Avaa meille sanaa, julista meille Kristuksen kirkkauden evankeliumia. Suo Jumalan armon kirkastua meille syntisille. Emme halua mitään ihmisviisauden oppeja, emme halua jäädä lain tuomioiden alle, vaan haluamme kokea Jumalan voiman kosketuksen, Jeesuksen veren puhdistavan voiman, sovituksen todellisuuden. Haluamme, että sana tulee vahvistetuksi sitä seuraavien merkkien kautta. Haluamme nähdä ihmeitä ja tunnustekoja, jotka vakuuttavat epäuskoisia. Haluamme ottaa vastaan vapautta ja iloa, Pyhän Hengen tulta! Auta meitä tähän, Herra, kaiken armon Jumala!"

Luetuimmat nyt:

Kokosydäminen antautuminen

Itsehoidon musta vyö

Sinettisormus työn alla