Lakanatesti


Koko ajan, kaikissa koettelemuksissani, te olette pysyneet minun kanssani. 
Niinpä minä annan teille kuninkaallisen vallan, niin kuin Isäni on minulle antanut. Luuk.22:28-29.

Tässä Jumalan lupauksessa on selvä logiikka: jos kestämme koetuksia, saamme osaksemme myöhemmin kuninkaallista valtaa. Koetuksien kestämisessä olemme vahvoja, jos pysyttelemme lähellä Jeesusta. 

Jumala koettelee siis meitä moninaisissa asioissa. Hän haluaa päästä selville, missä kasvun vaiheessa menemme, sillä se määrää, minkälaisen aseman saamme ylösnousemuksessa. Moni uskova ei tule ajatelleeksi tätä ja siksi heidän vaelluksensa on vähän päämäärätöntä. Heille riittää olla ylipäätään uskossa ja päästä taivaaseen.

Jumalan koetukset ja erilaiset testit tulevat joka tapauksessa. Usein emme niitä edes huomaa. Mutta jos mietimme hengellistä kasvuamme ja suoriutumistamme esimerkiksi kymmenen käskyn noudattamisesta, saatamme tiedostaa, että Jumalan röntgenkatse seuraa meitä kaikkialle emmekä pysty salaamaan häneltä mitään vilunkia. En tarkoita, että meidän pitäisi elää lain alla ja tuntea syyllisyyttä pikkuasioista, tarkoitan että meille on hyväksi olla tietoisia omasta vajavaisuudestamme ja tukeutua Pyhän Hengen apuun.

Mietipä vaikka kahdeksatta käskyä: Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan. 2.Moos.20:16.

Minkälaisen arvion annamme lähimmäisestämme? Miten varmistamme, että emme tuomitse väärin? Muistathan lakanatestin?

Eräs saarnamies käytti havaintomenetelmää ja toi saarnastuoliin mukanaan lakanan. Hän levitti sen seurakunnan eteen ja kysyi, mitä näette tässä. Lakanassa sattui olemaan pieni tahra ja useat sanoivat, että lakanassa oli musta piste. Vain harva totesi, että näkivät valkoisen lakanan. 

Samoin käy usein, kun arvioimme ihmisiä. Emme huomaa kokonaisuutta, vaan tuijotamme jotakin viallisuutta toisessa. Keskitymme lähimmäisemme elämän tahroihin, puutteisiin ja vikoihin. 

Voi jopa käydä niin, että osallistumme johonkin ajojahtiin ja toimimme osana jotakin kansantuomioistuinta, joka langettaa rangaistuksia ja lynkkaa toisia. Näinhän tapahtui Jeesukselle ja häntä ennen mm. Stefanus sai kokea kansan raivon.

Jos olemme joukon mukana kevein perustein tuomitsemassa veljeä tai sisarta, joudumme virran vietäviksi ja epäonnistumme kokeessa. Voit itse miettiä muitakin käskyjä. Voit kysyä itseltäsi, kuinka hyvin olen kestänyt koetuksia, jotka koskevat muita Raamatun periaatteita. 

On hyödyllistä muistaa, että olemme uuden liiton seurakunnan jäseniä, osallisia armosta, osallisia evankeliumista. Meidän ei tarvitse lakia täyttää, sillä Jeesus on täyttänyt sen puolestamme. Niinpä mainittu saarnamies saattoi kertoa seurakunnalleen, että tämä tahrainen puoli edustaa meidän maanpäällistä elämäämme, joka ei ole koskaan täydellistä. Sitten hän käänsi lakanan toisinpäin ja totesi: Tämä täysin puhdas puoli siitä edustaa Kristuksen lahjavanhurskautta, meidän taivaallista asuamme, jossa ei ole tahraa eikä ryppyä.

Kun muistamme, mitä olemme Jumalalta lahjaksi saaneet, osaamme paremmin antaa anteeksi toistenkin puutteet. Kiintyminen Kristukseen ja hänen läheisyydessään pysytteleminen takaa hyvän lopputuloksen.

Niinpä sanonkin sinulle: hän sai paljot syntinsä anteeksi, sen vuoksi hän rakasti paljon. Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän. Luuk.7:47.

Luetuimmat nyt:

Uskon rituaalit

Korkeimman suojassa

Itsehoidon musta vyö